След като през октомври американската компания Уестингхаус  за тяхното участие в

...
След като през октомври американската компания Уестингхаус  за тяхното участие в
Коментари Харесай

Уестингхаус привлече още 17 български фирми за строежа на новите реактори

След като през октомври американската компания " Уестингхаус "   за тяхното присъединяване в градежа на новите два нуклеарни блока в АЕЦ " Козлодуй ", в този момент са привлечени още 17 български сдружения в осъществяването на плана, написа mediapool.bg.

Въпреки че към момента не е взето окончателното капиталово решение за построяването на двата реактора по технологията AP-1000, " Уестингхаус Електрик Къмпани " (Westinghouse Electric Company - WEC) подписа меморандуми за съгласие с съществени български производители на основни съставни елементи, в това число огромни структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, както и с инженерни, транспортни, консултантски и строителни сдружения.

Доставчиците, с които са подписани новите са " Атоменергоремонт ", " Булмашинъри Ентърпрайсис ", " Бюро Веритас България " ; " Централна енергоремонтна база ", " Елия ", " Енергоремонт-Гълъбово ", " Химмаш ", Industrial Parts, " КМС ", " Краностроене Инженеринг ", " МТГ-Делфин ", " Подемкран ", " Тиа Логистикс ", " ТМ Инокс ", " Биомашиностроене ", " Булармекс-ИК " и " Микромет ", оповестиха от американското компания.

Още при подписването на предходните съглашения с " Оскар-Ел ", " Главболгарстрой ", " ЕНПРО Консулт ", " ЕнергоСервиз " и " И Кю И България ", стана ясно, че ще бъдат подписани и български производители на системи за надзор и ръководство, за радиационен мониторинг, както и снабдители на разнообразни типове услуги.

" Привличането на локални компании и обезпечаването на оптималната локализация в плана за създаване на нова нуклеарна мощ с технологията AP1000® на площадката в Козлодуй продължава да бъде наша съществена цел “, съобщи Петьо Иванов, изпълнителен шеф на " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ", представен в информацията.

" Подписването на днешните съглашения ни доближава с още една стъпка към построяването на нова нуклеарна мощ в България с потребление на най-модерната технология и акцентира икономическото влияние, което планът ще има за нашата страна и общество ", добавя Иванов.

Според него в този момент привлечените български компании ще станат сериозна част от международната верига за доставки на " Уестингхаус " и по-специално за всички планове за създаване на нови нуклеарни мощности, които американският нуклеарен колос възнамерява да осъществя в Европа.

" Уестингхаус " има изцяло структурирана верига от снабдители по целия свят и през днешния ден сме щастливи да я разтеглим с водещи компании от България, с цел да подсигуряваме сполучливото внедряване в последна употреба на два енергоблока с технологията AP-1000 на площадката в Козлодуй ", сподели Дейвид Дърам, президент " Енергийни системи " в " Уестингхаус ".

" Разширяването на нашата верига от локални, квалифицирани снабдители, в допълнение към основния прогрес, който реализираме при осъществяването на контракта за предварителни инженерни действия за създаване на нова нуклеарна мощ на площадка Козлодуй, са значими стъпки, които ще ни оказват помощ да проправим пътя към обезпечаване на чисто енергийно бъдеще в България за генерации напред ", означи Дърам.

През юни 2023 година американската компания подписа контракт за предварителни инженерни действия с " АЕЦ Козлодуй – Нови мощности ".

Очаква се в най-скоро време да стане ясна цената, която " Уестингхаус " желае за технологията ", както и офертата на южнокорейската " Хюндай " за самото планиране, направа, доставка, монтаж и въвеждане в употреба на новите реактори.

Според оценките на предходния енергиен министър Румен Радев бъдещите блокове по американската технология не се чака да костват повече от 14 милиарда $ или евро.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР